În primul rând beneficiarul trebuie să fie conştient de destinaţia finală a sistemului de încălzire, respectiv volumul total de încălzire şi necesarul de apă caldă menajeră. Evident în situaţia instalaţiilor mici (câteva calorifere) nu se pot face greşeli majore prin subdimensionarea centralei termice.

Problema se schimbă în momentul instalaţiilor mari, complexe, încălzire prin pardoseală, calorifere, ventiloconvectoare, instalaţii de zonă, automatizări, unde va fi necesară întocmirea unui proiect pentru instalaţie pentru evitarea oricărei greşeli de nefuncţionalitate, greşeală al cărei remediere poate să coste sume considerabile.

Puterea centralei sunt maximalizate la 24 kW, 28 kW, 32 kW, etc., valori care nu trebuie depăşite la necesarul de căldură a clădirii şi este bine să avem o rezervă de 4-5 kW în favoarea cazanului.

Atenţie! În prospectele centralei se trec: puterea focară, puterea termică utilă la 80/60 grade şi puterea utilă la 50/30 grade. Se observă că aceste puteri diferă la acelaşi tip de centrală. În funcţie de tipul sistemului de încălzire folosit ne raportăm la puterea respectivă din tabel. (Cere sfat de la specialist!)

Necesarul de ACM, respectiv simultaneitate de folosire la ACM este iarăşi o problemă delicată. Dacă dorim să folosim ACM la doi robineţi simultan, atunci cea mai bună soluţie este centrala cu boiler încorporat sau boiler extern în sistem. Cazanele cu preparare instantanee de ACM în regim de iarnă, indiferent de putere, face faţa la un singur consumator, astfel apare fenomenul de "duşuri scoţiene" sau replica "opreşte apa, eu fac duş".

Totodată, dacă casa are etaj, cu mai multe băi, nu se va putea controla folosirea ACM dacă sunt mai multe persoane în imobil. În acest caz va fi necesară o centrală cu boiler ca să se evite problema suprapunerii folosirii apei calde menajere.

Pentru instituţii şi sedii mari recomandăm 2-3, etc. sisteme identice legate în cascadă datorită faptului că 2 sau mai multe centrale nu se strică niciodată simultan. Astfel se va avea siguranţa continuităţii încălzirii şi apei calde. În acest caz este important deţinerea de un proiect de instalaţie (peste 70 kW Putere instalata este obligatore normativul I13/). Aceste sisteme sunt complexe, şi pentru o bună coordonare este bine să dispună de un dispozitiv avansat de automatizare. (Apelează la specialist!)

Foarte important la alegerea mărcii este ce componente interioare conţine centrala termică. Recomandarea noastră este ca elemenţii hidraulici să fie din alamă, cupru, iar focarul de inox. După părerea noastră în prezent această configurare prezintă din punct de vedere mecanic robusteţea maximă.

Un alt factor este garanţia produsului, disponibilitatea echipei de service.

Potrivit directivei europene Energy-related Products Directive, începând cu 26 septembrie 2015 se vor produce şi vinde centrale termice eficiente termic şi nepoluante, cu alte cuvinte centrale în condensare. Centralele în condensare nu sunt produse apărute recent, această tehnologie există de peste 40 ani. Prin aplicarea directivei europene aztăzi se pot vinde numai aceste tipuri de utilaje. Se montează la fel, se exploatează la fel, se intreţine şi se autorizează la fel ca o centrală obişnuită. Singura diferenţă este existenţa ţevii de condens care se rezolvă printr-o ţeavă de scurgere montată. Condensul rezultat este uşor acid şi la functionare la capacitate maximă în sezonul friguros poate rezulta şi 1 litru de condens pe oră (la o centrala de 24 kW, aprox 10 litri pe zi). Cantitatea de condens creşte considerabil cu puterea centralei termice. La puteri mari se recomandă montarea unui sistem de neutralizare a condensului.

Centrala termică are randament maxim la funcţionare atunci când temperatura agentului termic este maxim 55°C. La acest randament centrala are un consum de gaz de pâna la 30% mai mic decât o centrală convenţională. Totodată, acest echipament zburdă la o instalaţie cu încălzire în pardoseală unde temperaturile tur-retur sunt folosite într-un regim scăzut (40/30°C).

În cazul sistemelor hidraulice cu radiatoare unde producatorul prezintă în tabele de referinţă puterea caloriferului la 90°C tur - 70°C retur, putere care sunt valori mult mai mari decât la 60°C tur – 50°C retur. Cu alte cuvinte sunt necesare calorifere mai mari pentru un randament maxim. Astfel, la o dimensionare corectă a radiatorului indiferent de temperatura externă centrala va funcţiona la o condensare integrală. Totuşi în perioada de iarnă nu ne confruntăm constant cu temperaturi negative maximale, astfel cu radiatoare mai mici o să facem faţa per ansamblu la un ciclu complet de iarnă la valori de consum rezonabile. Cu alte cuvinte o centrală în condensare va avea un randament mediu de 84-92%, comparativ cu o centrală standard, convenţională de aprox 78% (Apelează la specialist!)

Pentru cine deţine centrală termică convenţională, şi urmează să schimbe echipamentul cu o centrală în condensare, noi recomandăm ca prima iarnă să fie o iarnă TEST, în care se va putea face o evaluare corectă asupra situaţiei reale al imobilului, dacă radiatoarele fac faţă la valorile extreme, după care în sezonul cald după caz să se facă modificările aferente necesare.

Conceptul companiei noastre:
inovație, flexibilitate și fiabilitate

afla mai multe